Migla

Lūdzu pieslēdzies vai reģistrējieties.

Lietotājvārds, parole, sesijas ilgums
Paplašinātā meklēšana  

Jaunumi:

Autors Tēma: Vegānisms: gaļa kā cilvēka pārtika  (Lasīts 21256 reizes)

0 Iemītnieki un 1 Nereģistrētais lasa šo tēmu.

EzītisMiglā

  • Atslēdzies Atslēdzies
  • Ieraksti: 13936
  • ezītis miglā
Vegānisms: gaļa kā cilvēka pārtika
« : Jūlijs 01, 2012 »

Šajā tēmā - par to, vai gaļa ir/nav veselīga cilvēkam kā pārtika. Kā arī par to, vai gaļu var/vajag aizstāt ar citiem produktiem.
Te NErunājam par ekonomiku un morāli.
Laikam jau varētu te vienādot veģetārismu un vegānismu. Vismaz uz gaļas neēšanu viņi var vienoties.
IP pierakstīta

a_masiks

  • Atslēdzies Atslēdzies
  • Ieraksti: 14581
  • nakriškānis
Re: Vegānisms: gaļa kā cilvēka pārtika
« Atbilde #1 : Jūlijs 02, 2012 »

gaļa ir veselīga pārtika. Tikai no gaļas dzīvo vairākas tautas. Visādi evenki un čukčas. Tīri veselīgi izskatās, un dzīvo ilgi.
Gaļu var aizstāt ar dajebko citu. var arī kādu laiku vienkārši neēst. Bet tas nav risinājums nedz pārtikai, nedz veselībai. Aiz ko arī atbilde - aizstāt var, bet labāk nevajag.
IP pierakstīta
I'm fine, blya!
Ja ticīgs es būtu

kpab

  • Atslēdzies Atslēdzies
  • Ieraksti: 18
Re: Vegānisms: gaļa kā cilvēka pārtika
« Atbilde #2 : Jūlijs 04, 2012 »

gaļa ir veselīga pārtika.

Zinātne pierāda pretējo.

Citāts
1. Saskaņā ar dāņu pētījumu gaļas lietošana uzturā ievērojami palielina risku saslimt ar krūts vēzi: katri 25 grami no kopējā gaļas un gaļas produktu daudzuma, ko ik dienas apēd sieviete, risku saslimt ar krūts vēzi paaugstina par 9 procentiem, katri 25 grami sarkanās gaļas – par 15 procentiem, un katri 25 grami pārstrādātas gaļas – par 23 procentiem.
- European Journal of Cancer Prevention, Volume 17, Issue 1, Pages 39-47, February 2008

2. Izanalizējot 7 tūkstošus pētījumu, kārtējo reizi tika apstiprināta cieša saistība starp gaļas lietošanu uzturā un paaugstinātu risku saslimt ar dažādām vēža slimībām, tāpat tika gūts apstiprinājums daudzu augu valsts produktu nozīmīgajai lomai vēža profilaksē. Balstoties uz šiem zinātniskajiem datiem, eksperti iesaka visas maltītes balstīt uz augu valsts produktiem, ēst pēc iespējas vairāk dārzeņu, augļu un pākšaugu, samazināt gaļas patēriņu un pilnībā atturēties no desu, cīsiņu u.tml. gaļas produktu, kā arī no žāvētas, kūpinātas un salītas gaļas lietošanas uzturā.
- Food, Nutrition, Physical Activity, and the Prevention of Cancer: a Global Perspective. Washington, DC: AICR, 2007. www.dietandcancerreport.org

3. Spānijā veiktā pētījumā par hlororganisko pesticīdu klātbūtni cilvēku organismā un uzturu tika atklāts, ka hlororganisko pesticīdu klātbūtne cilvēku asinīs visciešāk saistīta ar gaļas, zivju, olu un piena produktu patēriņu.
- Science of The Total Environment, Volume 382, Issue 1, Pages 14-21, August 2007

4. Uz kolonoskopiju un pacientu intervijām balstītā pētījumā, kuru veica Tenesī štatā (ASV) un kurā piedalījās 1028 kolorektālā (tievās un resnās zarnas) vēža pacienti, tika secināts, ka liels gaļas, it īpaši sarkanās gaļas, patēriņš palielina kolorektālā vēža risku.
- International Journal of Cancer, Volume 121, Issue 1, Pages 136-142, July 2007

5. Pētot saistību starp ksenobiotiķus saturošas liellopu gaļas ēšanu grūtniecības laikā un spermas kvalitāti piedzimušajos zēnos, pētījumā, kurā piedalījās nepilni četri simti sieviešu no piecām ASV pilsētām, konstatēts, ka tiem vīriešiem, kuru mātes grūtniecības laikā ēda daudz liellopu gaļas, ir par 24% zemāka spermas koncentrācija un trīsreiz lielāks neauglības risks nekā vīriešiem, kuru mātes grūtniecības laikā ēda maz liellopu gaļas.
- Human Reproduction, Volume 22, Issue 6, Pages 1497-1502, June 2007

6. Pētījumā, kurā piedalījās vairāk nekā 30 tūkstoši Melnburnas iedzīvotāju, tika konstatēta saistība starp uzturu un 2. tipa diabētu: gaļas un ar taukiem bagātu produktu lietošana palielina diabēta risku, savukārt vārītu dārzeņu lietošana uzturā – ievērojami samazina saslimšanas risku.
- American Journal of Epidemiology, Volume 165, Number 6, Pages 603-610, March 2007

7. Apkopojot 29 pētījumu rezultātus, kuri publicēti laikā līdz 2006. gada martam, tika apstiprināta hipotēze, ka gaļas ēšana ir saistīta ar palielinātu tievās un resnās zarnas vēža risku. Iegūtie vidējie dati liecina, ka to cilvēku grupā, kuri ēda visvairāk sarkanās un pārstrādātas gaļas, bija attiecīgi par 28 un 20 procentiem lielāks kolorektālā vēža risks, salīdzinot ar grupu, kura gaļu patērēja vismazāk.
- International Journal of Cancer, Volume 119, Issue 11, Pages 2657-2664, December 2006

8. Izanalizējot 15 pētījumus par saistību starp pārstrādātas gaļas lietošanu uzturā un kuņģa vēzi, kas publicēti laikā līdz 2006. gada martam, tika apstiprināta hipotēze, ka pārstrādātas gaļas ēšana ir saistīta ar paaugstinātu kuņģa vēža risku.
- Journal of the National Cancer Institute, Volume 98, Number 15, Pages 1078-1087, August 2006

9. Pētījumā, kas tika veikts Zviedrijā un kurā piedalījās vairāk nekā 61 tūkstotis sieviešu, tika atklāts, ka pārstrādātas gaļas lietošana uzturā palielina risku saslimt ar kuņģa vēzi. Salīdzinot grupu, kurā gaļa tika lietota visvairāk, ar grupu, kurā gaļu lietoja vismazāk, tika konstatēts, ka pirmajā grupā risks saslimt ar kuņģa vēzi ir par 66 procentiem lielāks.
- International Journal of Cancer, Volume 119, Issue 4, Pages 915-919, August 2006

10. Šī paša pētījuma ietvaros, apsekojot vairāk nekā 61 tūkstoti zviedriešu, tika secināts, ka sarkanās gaļas patēriņš palielina risku saslimt ar aizkuņģa dziedzera vēzi. To sieviešu grupā, kuras ēda visvairāk gaļas, risks saslimt ar aizkuņģa dziedzera vēzi bija par 77 procentiem lielāks nekā grupā ar vismazāko gaļas patēriņu.
- International Journal of Cancer, Volume 118, Issue 11, Pages 2866-2870, June 2006

11. Minētajā Zviedrijas pētījumā tika konstatēta vēl kāda saistība starp gaļas lietošanu uzturā un vēzi: tām sievietēm, kuras ik dienu lietoja 94 vai vairāk gramus sarkanās gaļas, bija divreiz lielāks risks saslimt ar resnās zarnas distālās daļas vēzi nekā sievietēm, kuras ēda mazāk par 50 gramiem gaļas dienā.
- International Journal of Cancer, Volume 113, Issue 5, Pages 829-834, February 2005

12. Pētījumā, kurā piedalījās vairāk nekā pusmiljons cilvēku no visas Eiropas, tika atklāta cieša saistība starp gaļas patēriņu un kuņģa vidusdaļas un lejasdaļas vēzi. Saskaņā ar pētījuma rezultātiem, kopējam gaļas patēriņam pieaugot par 100 gramiem dienā, kuņģa vēža risks pieaug par 252 procentiem, savukārt, ja cilvēka kuņģī atrodas baktērija Helicobacter pylori, tad, kopējam gaļas patēriņam pieaugot par 100 gramiem dienā, risks saslimt ar kuņģa vēzi pieaug pieckārtīgi.
- Journal of the National Cancer Institute, Volume 98, Number 5, Pages 345-354, March 2006

13. Pētījumā, kurā piedalījās vairāk nekā 4 tūkstoši amerikāņu vecumā līdz 30 gadiem, tika apstiprināta hipotēze, ka augu valsts pārtikas produkti labvēlīgi ietekmē asinsspiedienu, savukārt gaļas lietošana uzturā palielina paaugstināta asinsspiediena risku.
- American Journal of Clinical Nutrition, Volume 82, Number 6, 1169-1177, December 2005

14. Apsekojot vairāk nekā 190 tūkstošus dažādu tautību cilvēkus, tika konstatēta saistība starp gaļas ēšanu un aizkuņģa dziedzera vēzi: to cilvēku grupā, kuri ēda visvairāk pārstrādātas gaļas, risks saslimt ar aizkuņģa dziedzera vēzi bija par 68 procentiem lielāks nekā grupā ar vismazāko gaļas patēriņu, savukārt sarkanās un cūkas gaļas lietošana uzturā saslimšanas risku palielināja par 50 procentiem.
- Journal of the National Cancer Institute, Volume 97, Number 19, Pages 1458-1465, October 2005

15. Piecus gadus ilgušā pētījumā desmit Eiropas valstīs, kurā piedalījās 478 tūkstoši iedzīvotāju, tika secināts, ka liels sarkanās un pārstrādātas gaļas patēriņš palielina tievās un resnās zarnas vēža risku par 35 procentiem.
- Journal of the National Cancer Institute, Volume 97, Number 12, Pages 906-916, June 2005

16. Vācijas Vēža izpētes centra veiktā pētījumā, kura ietvaros vairāk nekā 20 gadu garumā tika novēroti nepilni 2 tūkstoši cilvēku, kuri ēda maz gaļas vai bija veģetārieši, tika konstatēts, ka minimāla gaļas ēšana vai pilnīga atteikšanās no gaļas lietošanas uzturā apvienojumā ar veselīgu dzīvesveidu ievērojami palielina dzīves ilgumu. Pētījuma dalībnieku vidū mirstība bija par 41 procentu zemāka nekā pārējā sabiedrībā. Pētījuma rezultāti atklāja, ka cilvēkiem, kuri rūpējas par savu veselību un neēd gaļu vai dara to minimāli, ir mazāks risks saslimt, it īpaši ar sirds un asinsvadu slimībām un vēzi.
- Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention, Volume 14, Issue 4, Pages 963-968, April 2005

17. 14 gadus novērojot nepilnus 70 tūkstošus sieviešu, tika atklāts, ka sarkanās gaļas un pārstrādātas gaļas lietošana uzturā palielina risku saslimt ar 2. tipa diabētu. Izanalizējot konkrētus produktus, lielākais riska pieaugums tika konstatēts bekona lietošanai uzturā – ik dienu apēdot vienu bekona porciju, risks saslimt ar 2. tipa diabētu pieauga par 73 procentiem.
- Archives of Internal Medicine, Volume 164, Number 20, Pages 2235-2240, November 2004

18. Izanalizējot vairāk nekā 20 gadu garumā publicētus pētījumus, secināts, ka uztura režīmi, kas balstīti uz augu valsts pārtikas produktiem un kuros nav gaļas, sniedz vairākas svarīgas priekšrocības: mazāks hronisku deģeneratīvu slimību, aptaukošanās un pāragras nāves risks, kā arī mazāks risks saslimt ar asinsrites slimībām, diabētu un daudzām vēža formām.
- American Journal of Clinical Nutrition, Volume 78, Number 3, 502S-507S, September 2003

19. Izanalizējot 6 pētījumus par saistību starp gaļas ēšanu un dzīves ilgumu, tika konstatēts, ka 4 pētījumos ļoti mazs gaļas patēriņš ir saistīts ar nozīmīgu mirstības samazinājumu un dzīves ilguma pieaugumu, piektajā pētījumā šī saistība nebija statistiski nozīmīga, bet sestajā pētījumā šāda saistība netika atklāta.
- American Journal of Clinical Nutrition, Volume 78, Number 3, 526S-532S, September 2003

20. 8 gadus novērojot vairāk nekā 90 tūkstošus amerikāņu sieviešu, tika secināts, ka dzīvnieku tauku patēriņš, galvenokārt no sarkanās gaļas un trekniem piena produktiem, pirmsmenopauzes vecumā palielina risku saslimt ar krūts vēzi.
- Journal of the National Cancer Institute, Volume 95, Number 14, Pages 1079-1085, July 2003

21. Pētījumā par uztura saistību ar olnīcu vēzi, kas tika veikts Itālijā un kura laikā apsekoja 1031 olnīcu vēža pacienti, tika konstatēts, ka no aplūkotajiem produktiem risku saslimt ar olnīcu vēzi visvairāk – par 53 procentiem – palielina sarkanās gaļas lietošana uzturā, savukārt slimības risku visvairāk samazina svaigu dārzeņu ēšana.
- International Journal of Cancer, Volume 93, Issue 6, Pages 911-915, September 2001

22. Pētījumā par Kalifornijas septītās dienas adventistiem, kurā piedalījās vairāk nekā 34 tūkstoši cilvēku, tika secināts, ka cilvēka izvēles attiecībā uz uzturu, fiziskajām aktivitātēm un smēķēšanu nozīmīgi ietekmē dzīves ilgumu, – izdarot „veselīgas” izvēles, dzīves ilgumu var pagarināt pat par 10 gadiem, salīdzinot ar vidējo mūža ilgumu sabiedrībā. Pētījuma rezultāti liecina, ka viens no faktoriem, kas nosaka adventistu lielo dzīves ilgumu, ir gaļas neēšana.
- Archives of Internal Medicine, Volume 161, Number 13, Pages 1645-1652, July 2001

23. Pētot uztura saistību ar balsenes vēža risku, Ziemeļitālijā un Šveicē veiktā 527 balsenes vēža pacientu apsekojumā, kas ilga 8 gadus, tika secināts, ka risku saslimt ar balsenes vēzi palielina sarkanās gaļas (par 210%), pārstrādātas gaļas un olu (par 70%), kā arī zivju (par 60%) lietošana uzturā. Savukārt saslimšanas risku visvairāk samazina svaigu dārzeņu (par 80%), vārītu dārzeņu (par 70%), olīveļļas (par 60%) un augļu (par 50%) lietošana uzturā.
- International Journal of Cancer, Volume 100, Issue 3, Pages 355-360, July 2002

24. Šī paša pētījuma ietvaros tika atklāta saistība starp uzturu un rīkles vēža risku. Saskaņā ar pētījuma rezultātiem bieža cūkgaļas un pārstrādātas gaļas lietošana uzturā risku saslimt ar rīkles vēzi palielina 3 reizes, sarkanās gaļas lietošana uzturā – 2 reizes, savukārt bieža dārzeņu un augļu lietošana uzturā slimības risku mazina par 60-90 procentiem.
- International Journal of Cancer, Volume 77, Issue 5, Pages 705-709, August 1998

25. Izanalizējot vairākus pētījumus un citus pieejamos dokumentus, kā arī salīdzinot reimatiskā artrīta izplatību starp valstīm ar dažādām uztura tradīcijām, secināts, ka gaļas un tās subproduktu lietošana uzturā ievērojami palielina reimatiskā artrīta risku. Gaļas nelabvēlīgā ietekme tiek skaidrota ar tās sastāvā esošajām taukskābēm, dzelzi un nitrītiem.
- British Journal of Nutrition, Volume 84, Issue 05, Pages 589-595, November 2000

26. Organizācijas “American Institute for Cancer Research” un “World Cancer Research Fund”, balstoties uz pētījumu rezultātiem un citu pieejamo informāciju, izstrādājušas ieteikumus, kādam jābūt uzturam, kas aizsargā pret vēzi. Daži galvenie ieteikumi ir šādi: ēdienkartei jābalstās uz augu izcelsmes produktiem, dienā nav vēlams apēst vairāk kā 80 gramus gaļas, jāizvairās no sarkanās gaļas, kā arī žāvētiem un kūpinātiem gaļas produktiem.
- International Journal of Cancer, Volume 78, Issue S11, Pages 85-89, 1998

27. Pētījumā, kura ietvaros tika apsekoti 1185 nieru vēža pacienti Austrālijā, Dānijā, ASV un Zviedrijā, tika noskaidrots, ka uzturam ir svarīga loma slimības attīstībā, tajā skaitā tika atklāts, ka cepta gaļa palielina nieru vēža risku, savukārt dārzeņi un augļi aizsargā pret šo slimību.
- International Journal of Cancer, Volume 65, Issue 1, Pages 67-73, January 1996


vieglāk salasīt: http://www.vegetarisms.lv/ieskats-petijumos-kuri-atklaj-galas-nelabveligo-ietekmi-uz-veselibu/
IP pierakstīta

a_masiks

  • Atslēdzies Atslēdzies
  • Ieraksti: 14581
  • nakriškānis
Re: Vegānisms: gaļa kā cilvēka pārtika
« Atbilde #3 : Jūlijs 04, 2012 »

kpab
jauki! Tad jau vegāniem nav par ko uztraukties - gaļēdāji ātri vien izmirs paši no sevis. Atliek tikai gremot zāli un gaidīt līdz gaļēdāji beigti vārtīsies vegāniem pie kājām. Problēma atrisināta.
IP pierakstīta
I'm fine, blya!
Ja ticīgs es būtu

succubus

  • Atslēdzies Atslēdzies
  • Ieraksti: 8096
  • Velnišķīgi lieliska sieviete
Re: Vegānisms: gaļa kā cilvēka pārtika
« Atbilde #4 : Jūlijs 04, 2012 »

kpab
jauki! Tad jau vegāniem nav par ko uztraukties - gaļēdāji ātri vien izmirs paši no sevis. Atliek tikai gremot zāli un gaidīt līdz gaļēdāji beigti vārtīsies vegāniem pie kājām. Problēma atrisināta.
Man ar šī doma patīk. Vot, kad mēs izmirsim, lai viņi priecājas, a tagad lai liek mierā :P
IP pierakstīta

aplis

  • Atslēdzies Atslēdzies
  • Ieraksti: 1
Re: Vegānisms: gaļa kā cilvēka pārtika
« Atbilde #5 : Jūlijs 04, 2012 »

Citāts
Vegānisms: gaļa kā cilvēka pārtika
Diemžēl ļoti šaurs traktējums. Vegānisms nav diēta, uztura aspekti ir tikai kultūrrelatīvi veidojusies daļa no tā.
Vegānisms drīzāk traktējams kā dzīvnieku mērķtiecīga neizmantošana. Lūk, manuprāt, veiksmīgs skaidrojums:
vegānisms
1. Kustība, kuras dalībnieki uzskata par morālu pienākumu respektēt dzīvnieku intereses un tādēļ ne tikai nelieto uzturā nekādu dzīvnieku izcelsmes pārtiku — ne gaļu un zivis, ne arī olas un piena produktus, bet arī neizmanto dzīvnieku izcelsmes apģērbu un citādi mērķtiecīgi neiesaistās dzīvnieku izmantošanā.
http://www.tezaurs.lv/sv/?w=veg%C4%81nisms

Citāts
"Laikam jau varētu te vienādot veģetārismu un vegānismu. Vismaz uz gaļas neēšanu viņi var vienoties."
Pat ja šajā tēmā pieturamies pie veselības / uztura zinātnes aspektiem, likt vienā plauktā vegānismu un veģetārismu ir visai slideni. Veģetāriešu vidū ir tik liela uzskatu daudzveidība, ka pie šāda pieteikuma atziņas, tēmas fokuss būs plašs un neskaidrs.

Ja mēģinām tomēr palikt pie šīs tēmas, iesaku sākt ar autoritatīvāko organizāciju nostājām. Iesākumam piedāvāju saites uz veselības veicināšanas org., kas atzīst vegānu uzturu par adekvātu:
1. The American Dietetic Association http://www.eatright.org/about/content.aspx?id=8357
2. Dietitians of Canada http://www.dietitians.ca/Nutrition-Resources-A-Z/Factsheets/Vegetarian/Eating-Guidelines-for-Vegans.aspx
3. the British National Health Service http://www.nhs.uk/Livewell/Vegetarianhealth/Pages/Vegandiets.aspx
4. the British Nutrition Foundation http://www.nutrition.org.uk/publications/briefingpapers/vegetarian-nutrition
5. United States Department of Agriculture http://www.choosemyplate.gov/healthy-eating-tips/tips-for-vegetarian.html
6. the Dietitians Association of Australia http://daa.asn.au/for-the-public/smart-eating-for-you/nutrition-a-z/vegetarian-diets/
7. the Mayo Clinic http://www.mayoclinic.com/health/vegetarian-diet/HQ01596
8. the Heart and Stroke Foundation http://www.heartandstroke.com/site/apps/nlnet/content2.aspx?c=ikIQLcMWJtE&b=4016859&ct=6636807
+ lokālais bonuss: LR Veselības ministrija http://www.medicine.lv/raksti/veselibas-ministrija-vegetariesu-un-veganu-uzturs-ir-veseligs
IP pierakstīta

kpab

  • Atslēdzies Atslēdzies
  • Ieraksti: 18
Re: Vegānisms: gaļa kā cilvēka pārtika
« Atbilde #6 : Jūlijs 04, 2012 »

jauki! Tad jau vegāniem nav par ko uztraukties - gaļēdāji ātri vien izmirs paši no sevis. Atliek tikai gremot zāli un gaidīt līdz gaļēdāji beigti vārtīsies vegāniem pie kājām. Problēma atrisināta.

Baidos, ka viss ir drusku citādi - slimi dzīvniekēdāji tikai uzliek papildus milzu slogu veselības sistēmai un tās budžetam. Tādējādi dzīvnieku izcelsmes produktu radītās saslimšanas kalpo nevis kā risinājums, bet gan kā vēl viena problēma.

Un nav jau tā, ka gaļinieki universāli mirst nost no gaļas - minētie veselības riski acīmredzot ir statistiski paciešami, lai vairums gaļinieku paspētu uztaisīt nākamo paaudzi, kurai atkal samācīt, ka ēst dzīvniekus ir tikai normāli. Galvenais nenobeigties pirms reproduktīvā vecuma, bet tik kaitīga gaļa noteikti nav.

Cik es saprotu, tad sākotnējā diskusija balstījās aizspriedumā, ka bez gaļas nevar iztikt un ka tā ir laba ēdienkartes sastāvdaļa.
Bet ja tā, tad uzrādiet kādu zinātnisko pētījumu, kas apgalvo, ka gaļa ir a) veselīga; b) nepieciešama / neaizvietojama.
IP pierakstīta

a_masiks

  • Atslēdzies Atslēdzies
  • Ieraksti: 14581
  • nakriškānis
Re: Vegānisms: gaļa kā cilvēka pārtika
« Atbilde #7 : Jūlijs 04, 2012 »

kpab
Citāts
Baidos, ka viss ir drusku citādi - slimi dzīvniekēdāji tikai uzliek papildus milzu slogu veselības sistēmai un tās budžetam. Tādējādi dzīvnieku izcelsmes produktu radītās saslimšanas kalpo nevis kā risinājums, bet gan kā vēl viena problēma.
tā ir sociāla problēma un risināma sociāliem līdzekļiem - nu tur : palielināta cena veselības apdrošināšanai, ja ēd gaļu. (tas ir tad, ja tiešām pierādās tāda likumsakarība, un nevis tiek pagrābta no vegānu humora portāliem)

Citāts
Un nav jau tā, ka gaļinieki universāli mirst nost no gaļas - minētie veselības riski acīmredzot ir statistiski paciešami, lai vairums gaļinieku paspētu uztaisīt nākamo paaudzi, kurai atkal samācīt, ka ēst dzīvniekus ir tikai normāli. Galvenais nenobeigties pirms reproduktīvā vecuma, bet tik kaitīga gaļa noteikti nav.
kas tad nu? pēkšņi milzīgās veselības problēmas nav tik milzīgas, lai tās nopietni ietekmētu gaļēdāju populāciju? Pat trīs reizes lielākais neauglības risks nedod neko, lai izbeigtos gaļēdāji? Tad, atvainojos - ar ko tu mūs te biedē? Ar ziloni, izpūstu no mušas?

Citāts
Bet ja tā, tad uzrādiet kādu zinātnisko pētījumu, kas apgalvo, ka gaļa ir a) veselīga; b) nepieciešama / neaizvietojama.
evenki un čukčas. Viņi dzīvo sen, ļoooooooooooti sen un pārtikā lieto tikai gaļu. Ibo rieksti, banāni, apelsīni, āboli un pat labība - tundrā neaug. Bet briežu ķērpis, sūnas un zāle ne visai labi gremojas pat ideoloģiski izcilos vegānu kuņģos.
IP pierakstīta
I'm fine, blya!
Ja ticīgs es būtu

kpab

  • Atslēdzies Atslēdzies
  • Ieraksti: 18
Re: Vegānisms: gaļa kā cilvēka pārtika
« Atbilde #8 : Jūlijs 04, 2012 »

Citāts
Un nav jau tā, ka gaļinieki universāli mirst nost no gaļas - minētie veselības riski acīmredzot ir statistiski paciešami, lai vairums gaļinieku paspētu uztaisīt nākamo paaudzi, kurai atkal samācīt, ka ēst dzīvniekus ir tikai normāli. Galvenais nenobeigties pirms reproduktīvā vecuma, bet tik kaitīga gaļa noteikti nav.
kas tad nu? pēkšņi milzīgās veselības problēmas nav tik milzīgas, lai tās nopietni ietekmētu gaļēdāju populāciju? Pat trīs reizes lielākais neauglības risks nedod neko, lai izbeigtos gaļēdāji? Tad, atvainojos - ar ko tu mūs te biedē? Ar ziloni, izpūstu no mušas?

Tad man tev jāpārvaicā: Cik katastrofāliem būtu jābūt veselības riskiem, lai vispār nevarētu paspēt uztaisīt pēcnācējus?

Cik veselīgi tie bērni būs, ar kādām aptaukošanās kaitēm sirgs, un cik gadu vecumā nobeigsies no vēža, sirds asinsvadu slimībām vai kā cita - tas jau ir cits jautājums. Pat tad, ja 75% gaļēdāju mirtu 40-50 gadu vecumā, jau notikušai reprodukcijai tas neko daudz nevarētu kaitēt.

Atgādināšu tomēr, ka tēmas uzstādījums ir par gaļas veselīgumu, kas nozīmē tās ietekmi uz individuālās dzīves kvalitāti (nevis gaļinieku sociālo reprodukciju), kas tiek mērīta statistiski. Neviens nepateiks, vai aptaukosies konkrēti tu, tavs dēls vai tavs kaimiņš - statistika tam nav domāta. Taču, ja vēlies likt likmi uz veselīgu uzturu, vērts tomēr šos skaitļus ņemt vērā.

Tas ir tāpat kā ar smēķēšanu - ik gadus tā noved kapā jo daudzus, taču netrūkst arī tādi, kas novelk mierīgi līdz sirmam vecumam.

IP pierakstīta

a_masiks

  • Atslēdzies Atslēdzies
  • Ieraksti: 14581
  • nakriškānis
Re: Vegānisms: gaļa kā cilvēka pārtika
« Atbilde #9 : Jūlijs 04, 2012 »

kpab
Citāts
Tad man tev jāpārvaicā: Cik katastrofāliem būtu jābūt veselības riskiem, lai vispār nevarētu paspēt uztaisīt pēcnācējus?
tieši tādiem, kādus tu tur augstāk iekopēji. Vai ar tiem ir PAR MAZ, lai nebūtu pēcnācēju (vai vismaz to skaits būtu ievērojami mazāks, ij attiecīgi neizbēgami radītu izmiršanu)?

IP pierakstīta
I'm fine, blya!
Ja ticīgs es būtu

a_masiks

  • Atslēdzies Atslēdzies
  • Ieraksti: 14581
  • nakriškānis
Re: Vegānisms: gaļa kā cilvēka pārtika
« Atbilde #10 : Jūlijs 04, 2012 »

Citāts
Atgādināšu tomēr, ka tēmas uzstādījums ir par gaļas veselīgumu, kas nozīmē tās ietekmi uz individuālās dzīves kvalitāti (nevis gaļinieku sociālo reprodukciju), kas tiek mērīta statistiski. Neviens nepateiks, vai aptaukosies konkrēti tu, tavs dēls vai tavs kaimiņš - statistika tam nav domāta. Taču, ja vēlies likt likmi uz veselīgu uzturu, vērts tomēr šos skaitļus ņemt vērā.

a par kādu dzīves kvalitāti var runāt, ja ir jārij salmi bifšteka vietā?
IP pierakstīta
I'm fine, blya!
Ja ticīgs es būtu

kpab

  • Atslēdzies Atslēdzies
  • Ieraksti: 18
Re: Vegānisms: gaļa kā cilvēka pārtika
« Atbilde #11 : Jūlijs 04, 2012 »

Labāk parādi kādu pētījumu, kur vegāna diēta atzīta par neveselīgu. Un kādu, kur gaļa atzīta par veselīgu.
IP pierakstīta

Gnidrologs

  • Atslēdzies Atslēdzies
  • Ieraksti: 8276
Re: Vegānisms: gaļa kā cilvēka pārtika
« Atbilde #12 : Jūlijs 04, 2012 »

Veselības riski, kas gaļēdājiem (ja tas tiešām ir tiesa) ir lielāks par vegāniem, ir tik smieklīgi neliels, ka tā dēļ iespringt, lai pilnībā revampotu savu dzīvi un sākt meklēt n-to veidu sojas švammes, lai aizvietotu līdz šīm ēstos produktus, vienkārši nav racionāli. Nepieciešamie loģistiskie resursi + fakts, ka gaļa ir viens no fucking garšīgākajiem produktiem pasaulē, nozīmē, ka šādu revampošanu veiks tikai pedantiski indivīdi, kuriem nodzīvot 5-10 gadus ilgāk par kaimiņu šķiet kaut kāds svētais grāls un tā vietā viņš gatavs paciest gan neērtības (loģistiska un finanses), gan būtiski samazināt dzīvē iegūstamo baudu apjomu.
Vegāniem labi piestāvētu modificēta ''kto ņekurit i ņepjot, tot zdorovenkim pomrjot'' frāzes versija, jo vairāk tāpēc, ka ja alkohols un nikotīns tiešām var nopietni sajāt dzīvi un atturībniekiem ir points, tad, potenciālie ieguvumi, kurus jakobi bauda vegāni, ir labākajā gadījumā 'meh'.
IP pierakstīta

a_masiks

  • Atslēdzies Atslēdzies
  • Ieraksti: 14581
  • nakriškānis
Re: Vegānisms: gaļa kā cilvēka pārtika
« Atbilde #13 : Jūlijs 04, 2012 »

Labāk parādi kādu pētījumu, kur vegāna diēta atzīta par neveselīgu. Un kādu, kur gaļa atzīta par veselīgu.
1) to atzīst paši vegāni. Tb - veselīgs vegānisms ir TIKAI TAD, ja tiek īpaši sabalansēts. Attiecīgi - tas nav veselīgs pats par sevi, tas ir veselīgs tikai tad, ja tiek īpaši piestrādāts pie vegānisma un neitralizēta tā kaitīgā ietekme. Zats all.
2) Man pietiek, ja gaļu par veselīgu atzinuši mūsu senči gadu tūkstošiem ilgi, un arī valsts veselības ministrija. Pētījumi, kas ir pretrunā ar šiem acīm redzamajiem un triviālajiem faktiem - izraisa neuzticību paši sev, un neko vairāk kā dīvainu un paradoksālu infu "tikai joka pēc" - nesatur.
IP pierakstīta
I'm fine, blya!
Ja ticīgs es būtu

marsietis

  • Atslēdzies Atslēdzies
  • Ieraksti: 459
Re: Vegānisms: gaļa kā cilvēka pārtika
« Atbilde #14 : Jūlijs 05, 2012 »

a_masiks
Citāts
1) to atzīst paši vegāni. Tb - veselīgs vegānisms ir TIKAI TAD, ja tiek īpaši sabalansēts.
Eksistē arī tāda diēta, kura ir veselīga pat nesabalansēta?

Citāts
2) Man pietiek, ja gaļu par veselīgu atzinuši mūsu senči gadu tūkstošiem ilgi, un arī valsts veselības ministrija. Pētījumi, kas ir pretrunā ar šiem acīm redzamajiem un triviālajiem faktiem - izraisa neuzticību paši sev, un neko vairāk kā dīvainu un paradoksālu infu "tikai joka pēc" - nesatur.
Tas, ka mūsu senči gaļu atzinuši veselīgi, nepierāda, ka tas tā pa tiešām ir. Turklāt MŪSU senči gaļu ēda ļoti reti salīdzinājumā ar mūsdienu cilvēkiem. LV Veselības ministrija gaļu atzīst par veselīga uztura sastāvdaļu tikai tad, ja tā ir liesa gaļa un tiek lietota mērenā daudzumā.

Kas attiecās uz evenkiem un čukčām, tad, pirmkārt, apgalvojumi par viņu labo veselību nav īsti patiesi un balstās uz mītiem. http://www.diseaseproof.com/archives/diet-myths-do-primitive-peoples-really-live-longer.html

Otrkārt, nav arī korekti vispār uz viņiem atsaukties, jo dzīvnieku produkti, ko viņi patērē ir atšķirīgi. Viņi pamatā ēd medījumus, līdz ar to te lomu varētu spēlēt arī ķīmija, kas nonāk industriālo lopu gaļā, kā arī viņi ļoti daudz ēd zivis, kuras patiešām atšķirībā no sarkanās gaļas nav tik kaitīgas un var pat kompensēt sarkanās gaļas ietekmi, piemēram, satur omega 3 taukskābes, kuras palīdz samazināt kaitīgo holesterīnu, kas ir viens cēloņiem sirds un asinsvadu slimībām.
IP pierakstīta